Na świecie jest wiele rodzajów kawy. Począwszy od standardowych latte, a skończywszy na espresso. Każda z nich ma swój unikalny skład, która charakteryzuje się swoim smakiem. Jednakże w przypadku kawy espresso mamy do czynienia ze specyficznymi składnikami, które mogą powodować mocny, a zarazem jakościowy smak. W poniższym artykule będziemy pisać o sztuce podawania espresso i podpowiemy, dlaczego akurat do tej kawy należy podawać wodę.
Czym charakteryzuje się espresso?
Każda kawa posiada swój bogaty skład, dzięki której możemy poczuć jej unikalny smak. Jedne charakteryzują swoją lekkością, natomiast inne posiadają różną konsystencję, które powodują, że smak jest dosyć wyraźny. Espresso w tym przypadku zaliczana jest właśnie do takich kaw, przy której można poczuć ich mocny skład. Czym charakteryzuje się espresso? Espresso jest naparem kawowym, który powstaje poprzez zmielenia ziaren kawy. Dzięki swoim unikalnym składem podaje się kawę w niewielkim naczyniu, aby móc doznać wyraźny, mocny efekt. Zrobienie Espresso jest nie lada wyzwaniem, ponieważ ciężko osiągnąć wymagany napar. W tym celu wykorzystywane są specjalne urządzenia do tworzenia kawy, aby ułatwić w przyrządzaniu odpowiedniej konsystencji.
Dlaczego espresso podaje się z wodą?
Jeśli pierwszy raz spróbowałeś espresso i zastanawiasz się, czemu kelner podaje ci wodę, to wiedz, że nie jest to nic dziwnego. Pijąc kawę espresso, można doznać bardzo mocny smak. Po drugim łyku nie odczujemy takiego samego efektu. Woda ma za zadanie oczyścić kubki smakowe, aby móc ponownie delektować się smakiem prawdziwej espresso. Osoby, które nie lubią gorzkiego posmaku, mogą przepłukać jamę ustną wodą, aby ponownie napić się filiżanki kawy. Woda w obu przypadkach jest zalecana, ponieważ dzięki niej można nie tylko poprawić jakoś spożywania espresso, ale także pozbyć się różnych substancji z języka. Kawę tę podaje się w niewielkich naczyniach, ponieważ jego skład jest dosyć mocny, który może powodować pobudzenie organizmu. Jeśli posiadasz specjalny sprzęt do robienia kawy, możesz samodzielnie zrobić ten napar i oczywiście nie zapomnij o szklance wody. Niektórzy oczywiście nie popijają wodą z różnych przyczyn. Mogą uważać, że woda niszczy smak prawdziwej espresso.
Co, jeśli do espresso nie dostanę szklankę wody?
Gdy wchodzimy do jakiejś kawiarni, możemy poczuć zapach kawy. W każdym takim lokalu możesz się napić kawy różnego rodzaju. Można także zamówić espresso, które oczywiście cieszy się wysoką popularnością. W niektórych kawiarniach nie podaje się do tej kawy wody — może to być spowodowane niewiedzą. Jeśli zauważysz, że kelner nie poda ci wody do espresso, zawsze możesz go o to poprosić.
Jeśli w innych kawiarniach zauważysz, że obsługa podaje ci wodę, to wiedz, że ta kawiarnia ma w tym doświadczenie i wie, jak należy podawać espresso. Najlepiej wybrać się do takiego lokalu, który posiada wiele ofert związanych z kawą lub spróbować samemu zrobić klasyczną espresso i nie martwić się, czy kelner nie podał nam szklanki wody.
Haha, aż mi się przypomniało, jak pierwszy raz dostałam espresso i byłam bardzo zdziwiona, o co chodzi… Szkoda, że takie artykuły nie powstawały kilka lat temu, oszczędziłabym sobie wstydu 😛
Ja normalnie pije espresso bez wody. Jest ona podawana w niewielkim naczyniu, więc jeden łyk i po sprawie.
A ja zawsze wlewam espresso do wody xD popełniam kawową zbrodnię i robię coś na kształt americano 😛