Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez chleba, chrupiące pieczywo gości codziennie na polskich stołach i jest obowiązkowym składnikiem menu. Bombardowani kolejnymi dietami często gubimy się w żywieniowych nowinkach. Zastawiamy się, czy pieczywo jest nam potrzebne i co jeść zamiast chleba?
Czy chleb jest potrzebny w diecie?
Przetwory zbożowe przez lata uznawane były za podstawę zbilansowanej diety. Jedzeniową bazą każdego Polaka był chleb, który stanowił podstawowy składnik w żywieniowej piramidzie. Jednak obecne schematy, które są wyznacznikiem zdrowego stylu życia, u podstaw piramidy stawiają aktywność fizyczną, na którą powinniśmy poświęcić około 45 minut każdego dnia. Produkty zbożowe znajdują się na trzecim poziomie, przed nimi chlubne miejsce zajmują warzywa i owoce.
Wbrew opiniom, które ferują zwolennicy całkowitej eliminacji pieczywa z diety, nie należy się go całkiem pozbywać z talerza. Ilość i rodzaj spożywanego chleba powinien zostać dopasowany indywidualnie do naszej gospodarki hormonalnej oraz schorzeń, z którymi się borykamy.
Dobrze jeśli zdrowa dieta zawiera chleb pełnoziarnisty, jest zdecydowanie lepszą alternatywą niż białe pieczywo. Chleb pszenny warto zastąpić chlebem żytnim, chlebem razowym lub chlebem orkiszowym, zawierają zdecydowanie więcej błonnika pokarmowego, białka i składników mineralnych.
Co jeść zamiast chleba?
Ograniczając spożycie chleba trzeba wziąć pod uwagę, z jakich przyczyn pozbywamy się go z diety. Jeżeli musimy zrezygnować z glutenu, warto poszukać bezglutenowej alternatywy dla chleba w postaci tzw. chleba oopsie, który powstaje na bezie serka homogenizowanego oraz jajek. W diecie bezglutenowej chleb możemy zastąpić kaszą ryżową, kaszą gryczaną, kaszą jaglaną, ryżem, komosą ryżową bądź amarantusem.
Zamiast tradycyjnych kanapek z chleba możemy sięgnąć po chleb paleo, który powstaje w oparciu o mąkę kokosową i jajka lub warzywa w połączeniu z jajkami. Klasyczny chleb możemy zastąpić również chlebem Ezechiela robionym na bazie nasion roślin strączkowych, orkiszu oraz jęczmienia.
Dobrym rozwiązaniem jest też kukurydziana tortilla lub podpłomyki z batatów. Kanapki ze słodkich ziemniaków możemy posmarować warzywną pastą oraz posypać szczypiorkiem.
Kilka pomysłów na alternatywę dla pieczywa
Zamiast chleba warto sięgać po sałatę rzymską, z której można przyrządzić zdrowe cheeseburgery. Wystarczy mięso i ser zawinąć w liście sałaty i w ten sposób bez bułki zyskujemy pyszną kanapkę. Pieczywo mogą zastąpić również plastry grillowanego bakłażana, z których warto przyrządzać kanapki, tosty lub zapiekanki. Bakłażan w takiej wersji idealnie komponuje się łososiem oraz serem.
Alternatywą dla pieczywa na talerzu jest gotowana soczewica, gotowane na twardo jajka lub ciemny ryż w asyście warzyw różnego rodzaju. Wielbiciele sushi wiedzą, że w używane do ich ulubionego dania nori wraps z wodorostów można zawinąć praktycznie wszystko wedle smaku i uznania.